Aktuelne izložbe

BOJANA SINĐIĆ

Slike
Subota 15. Mart 2008. - Nedelja 30. Mart 2008.
PREOBRAŽAJ SVETLOSTI

Retko se pruža privilegija i mogućnost da u kontinuitetu pratite razvojni put stvaralaštva jednog umetnika; posebno kada je u pitanju slikar takve razigrane kreativnosti i mašte kakvu poseduje Bojana Sinđić.

Iskonski slovenski talenat za umetnost Bojani Sinđić su podarile seni starih slovenskih božanstava i eterični mirisi šuma i gora iznad njenog rodnog Užica. Ipak, ta urbana kotlina podno ruševina srednjovekovne tvrđave ostavila je najviše traga na njen dalji razvojni put.

Prelazak u Beograd na Akademiju probudio je u njoj buntovnika i borca protiv šablona i pomodarstva u umetnosti. Sakrivajući se od očiju javnosti, ona postaje dorćolska Bojana S. kao zatočenica svog imaginarnog sveta humanoidnih stvorenja. Kao reakcija na izolaciju i teskobe mučnih devedesetih godina 20. veka u Srbiji, iznedrila je izvanredan ciklus portreta.

Novi Milenijum, boravak u Rusiji i preseljenje u Zemun doneo je u Bojanino slikarstvo novu svetlost i izrazit entuzijazam. Mračne i teške boje preobrazile su se u jarke i jasne tople tonove svetlosti. Mutni i nemi likovi pretvorili su se u vesela stvorenja anđela iz bajki i slovenske mitologije. Humanoidne mase su se izdiferencirale u putena bića u strasnom zagrljaju. Samoća i gluvost podzemnog sveta ranijih bića preobratili su se u neizmernu ljubav, sreću i toplinu.

Velika životna sreća, harmonija i zadovoljstvo zrače sa novih slika Bojane Sinđić, stvarajući pred posmatračem izrazito pozitivan fluid sa prikazima izvanredne lepote i čulnosti.
.
Miris nadošlog Dunava, zemunski dokovi, galebovi i stari alasi čine deo slikarkinog novog doma. Preobražaj svetlosti na slikama Bojane Sinđić najava je jednog novog dragocenog (slikarskog) života pod nebeskim svodom naše plave planete.

Nenad Stefanović