Aktuelne izložbe

Istorijat Gradske galerije

Osnivanje - izložbe - projekti

Gradska galerija u Užicu osnovana je 1990. godine. Galerija se bavi izlaganjem dela moderne i savremene umetnosti, a organizuje i izložbe inostranih autora. Kada bi smo se osvrnuli na događaje, autore i koncept izložbi koje su organizovane u našoj ustanovi, ime Miodraga Tabačkog, Angeline Atlagić, Čede Vasića, Vlade Veličkovića, Dada Đurića, Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Nadežde Petrović, Cuce Sokić, Ivana Mešterovića, Tome Rosandića i drugih, manifestacija Pariski jesenji salon, viđena prvi put na Balkanu, dovoljno govore o kursu koji Gradska galerija u Užicu ima sve ove godine.

U svojoj delatnosti imamo i veoma značajnu međunarodnu manifestaciju - Internacionalni grafički bijenale Suva igla, čiji smo inicijator, osnivač i organizator.

S ponosom ističemo i aktivnosti kojima smo 2009. godine, kao važna institucija kulture u gradu, napravili jedan ogroman iskorak. U okviru projekta Dohvati umetnost pokrenuli smo edukativne programe za decu, koji su u skladu sa savremenim obrazovnim i muzeološkim promenama, kao i iskustvima i praksom svetskih muzeja i galerija. Takođe, naša ustanova je 2009, godine inicirala i realizovala projekte Noć grafita i Zid mozaik, čiji su aktivni učesnici bila deca starijeg uzrasta.