Aktuelne izložbe

TOMISLAV PETERNEK

Fotografije
Utorak 3. Septembar 2002. - Četvrtak 19. Septembar 2002.
"Ja fotografišem sve, svuda i uvek. Sve! Život na margini fotografišem jednostavno zbog toga što želim da skrenem pažnju na određene detalje pred kojima smo skloni da zažmurimo i ne priznamo da tako nešto postoji... Međutim, to sve postoji i pripada našim životima"

Nije u pitanju poznata i često odveć upotrebljavana teza o tome kako je Peternekova fotografija kao sam život. Ona, u biti, jeste i ostaje sam život, u njegovim zagonetnim meandrima, u prikrajku, izbliza i izdaleka u isti mah. Najautentičnije naše konkretno oko, Peternek je i u mnogobrojnim drukčijim trenucima našeg nevremena presudno uticao na naše razaznavanje. U svetu i u nama samima.

Draško Ređep


Tomislav Peternek (Vinkovci, 1933) fotografijom se bavi od 1954. godine. Član je domaćih i inostranih udruženja profesionalnih fotoreportera. Bavljenje novinskom fotografijom počeo je u "Svetlosti" (Kragujevac), zatim odlazi u Beograd i radi u više redakcija. Od 1970. do penzionisanja 1993. urednik je fotografije u našem najuglednijem nedeljniku NIN, gde je objavio oko 700 naslovnih stranica.

Od 1980. bavi se i podvodnom fotografijom, kasnije i modnom... Kao slobodni umetnik od 1993. radi za razne listove i foto-agencije u svetu. Na internetu ima prezentaciju na adresi www.peternek.rs