Aktuelne izložbe

ZLAKUSA 2008

Medjunarodna kolonija umetničke keramike
Subota 15. Novembar 2008. - Utorak 2. Decembar 2008.
KOMUNIKACIJA SA PRECIMA

Izložba radova nastalih na 13. međunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa 2008, otvorena je, po tradiciji, tokom novembra i decembra u Gradskoj galeriji Užice.

Postavku čini stotinak eksponata sedamnaest umetnika iz Bugarske, Latvije, Slovenije, Nemačke i Srbije, koji su bili učesnici te kolonije u avgustu ove godine, u radionici majstora-grnčara Veselina i Svetozara Šunjevarića u selu Zlakusa.

Umetnici su radili u tradicionalnoj tehnici, koju neguju majstori grnčari u tom užičkom selu. Ta tehnika podrazumeva korišćenje specijalne gline, koju umetnici oblikuju na drvenom točku, nastala dela najpre se suše prirodno, a potom peku na otvorenoj vatri.

Otvarajući izložbu, mr Velimir Karavelić, vajar i prosvetni savetnik Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja iz Beograda, istakao je da kolonija, osim kulturne vednosti, ima i edukativni karakter, posebno za mlade i učenike ovdašnje Umetničke škole.

„Tehnika izrade keramičkih predmeta u Zlakusi potiče iz neolita, tako da nije teško rezumeti da njome uspostavljamo komunikaciju sa našim precima“, poručio je Karavelić.

Podsetivši da kolonija predstavlja spoj tradicije i savremene umetnosti, Sofija Bunarxić, akademska slikarka-keramičarka i autorka kolonije, istakla je da su osim umetnika-keramičara i vajara, ove godine u koloniji učestvovali i slikari i da su ponudili zanimljivo viđenje gline.

Koloniju organizuje Udruženje "Keramika Zlakusa" Užice, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i grada Užica.

Posle užičke Gradske galerije predviđeno je da izložba gostuje u Beogradu i Aranđelovcu.

N. Kovačević