Aktuelne izložbe

OBRAD JOVANOVIĆ

Izložba povodom 30 godina umetničkog rada
Četvrtak 15. Februar 2007. - Petak 2. Mart 2007.
Sve je počelo idejom (začeto je u ideji) i odražava se idejama, a same ideje nemaju kraja.

Nada, vera i sumnja, samo su stupnjevi ideja.

U ovim slikama je sama umetnost kao čin pronašla svog apostola. Ovde je boja oblik vere, a lepota cilj i ishodište te vere.

Ovde su se umetnik kao žrtva svoje umetnosti i slika kao ishodište te borbe i iskušenja ѕa sliku našli pred sudom publike i njenih ćudi.

Umetnikov sudar sa spoljašnjim svetom i preživljavanje toga, zagonetanje i odgonetanje tog odjeka u samom biću umetnika je proizvod koji nazivamo slikom. Umetnost kao zanat, a zanat kao sudbina.


Tehnika, kao vid magije opčinjavanja, nadigravanja sa samom suštinom materije, objektivnog i predmetnog sveta, njegovo prevođenje u sferu duhovnog, metafizičkog, a ipak ljudskog, ličnog i poetskog stanja. Pogled na svet i njegovo javstvo.


Kao što je proizašla iz duše umetnika, maga, majstora, ova umetnost grafike suve igle treba ponovo i da završi i smiri u oku, u duši publike i tako zatvori svoj krug smisla i postojanja.

Ruka majstora se oseća svuda i ustvari ona ostvaruje majstorski taj odnos, vezu duše kroz prošlo vreme, sadašnje i buduće (u smislu značenja) i srca kao napona, naboja i ritma intenziteta postojanja i trajanja.
(TEKST: Obrad Jovanović)

Rođen je 1949. godine u selu Mionici, opština Kosjerić. Učiteljsku školu završio je 1969. godine u Užicu, 1971. godine Višu pedagošku školu - odsek likovno vaspitanje u Prištini, gde je 1977. završio i Akademiju likovnih umetnosti - odsek slikarstvo.
Magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1992. godine, u klasi prof. M. Antonovića.
Član je ULUS-a od 1979. godine.