Aktuelne izložbe

MILUN MITROVIĆ

Slike
Utorak 24. Septembar 2002. - Četvrtak 10. Oktobar 2002.
Milun Mitrović nosi autentično iskustvo moderniste. On svojim delom sažima i rezimira modernu jer je prošao kroz mnoge njene faze, od impresionizma, ekspresionizma do apstraktne umetnosti. Tako, on nije samo autentičan modernista, čiji opus svedoči uzore i izvore avangarde, već
i krajnje pošten i autentičan slikar koji je modernizam shvatio kao njegovi protomajstori.


Koji je smisao života ovakvih poštenih i vrednih ljudi, kakav je Milun Mitrović, koji je smisao njihove umetnosti, kada su se ideali njihove mladosti srušili u paramparčad ružnoće sveta kraja veka, gde je metafora umetnosti kao supermarketa ustvari prikrivena želja da umetnost konačno nestane? Uspravno stanje, hrabrost i odanost, uprkos svetu
i vremenu - karakterna crta koju su imali ljudi starog kova, isijava u delu, figuri i liku Miluna Mitrovića i njegove generacije.

Milun Mitrović rođen je 1922. godine u Rujevici kod Sokobanje. Od 1945. živi i radi u Beogradu. Diplomirao je 1948. na Akademiji likovnih umetnosti, gde je i magistrirao 1972. godine.

Od 1963. do 1982. profesor je Više pedagoške akademije u Beogradu (Grupa za likovno vaspitanje i obrazovanje). Od 1976. do 1982. radi kao vanredni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (Grupa za film i televiziju). Izdao je knjigu iz teorije umetnosti "Forma i oblikovanje), priredio 40 samostalnih i učestvovao na preko 150 kolektivnih izložbi u zemlji i svetu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za slikarstvo.