Aktuelne izložbe

ZLAKUSA 2007.

12. medjunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa-Užice
Utorak 27. Novembar 2007. - Utorak 18. Decembar 2007.
IZRAZ MODERNE POETIKE

Izložbu radova u Gradskoj galeriji u Užicu, nastalih na 12. međunarodnoj likovnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa-Užice 2007, čini oko osamdeset umetničkih dela, među kojima je najviše kompozicija.

I ovog leta, u drugoj polovini avgusta, petnaest umetnika iz zemlje i inostrantsva stvarali su na koloniji koja je ovog puta održana u radionici majstora grnčara Svetozara i Veselina Šunjevarića u užičkom selu Zlakusa.

Umetnici su stvarali u posebnoj tehnici Sofija-Zlakusa, nastaloj na vekovnoj tradiciji koju i danas neguju majstori-grnčari u Zlakusi. Taj postupak je karakterističan po upotrebi specijalne gline koja se meša u preciznoj srazmeri sa mineralom kalcitom, korišćenju drvenog ručnog točka, a posude se prirodno suše i peku na otvorenoj vatri. Staroj tehnologiji umetnici su udahnuli savremeni izraz tako što su iskazali sopstvene poetike i moderne tendencije u savremenoj keramoplastici.

Na otvaranju izložbe o koloniji je govorio direktor Gradske galerije Dušan Starčević, a postavku je otvorio Zoran Jančić, istoričar umetnosti iz užičkog Narodnog muzeja.

Sofija Bunarxić, akademska slikarka-keramičarka, autor projekta i rukovodilac kolonije, zahvalila je umetnicima, ali i pokroviteljima - Ministarstvu kulture i užičkoj opštini, kao i mnogim sponzorima na podršci.

"Umetnici nisu imali tematski zadatak, ali nastala dela imaju zajedničku nit, pošto su kombinacija gline i drugih materijala, što predstavlja savremeni iskorak i to je dalo odličan efekat", rekla je Sofija Bunarxić, podsećajući da su u koloniji stvarali umetnici iz Nemačke, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i Srbije, nekoliko gostiju, likovni kritičar, profesori i učenici užičke Umetničke škole.

Ipak, kako objašnjava, kolonija bi bila još upešnija kada bi se unapred znalo sa kolikim buxetom raspolaže, a ne da se to sazna neposredno pred njen početak.

"Ako bih unapred znala sa kolikim buxetom raspolažem, mogla bih da pozovem i druge afirmisane umetnike iz sveta", objasnila je Sofija i još jednom izrazila nadu da će opštinsko rukovodstvo konačno obezbediti prigodan prostor za oko 800 eksponata nastalih tokom dvanaest kolonija, koji bi na taj način bili javnosti dostupni tokom cele godine.

Učesnici ovogodišnje kolonije Zlakusa-Užice bili su Antje Viler (Nemačka), Nataša Sedej (Slovenija), Ina Zafirova, Dimitra Jonkova, Diana Boneva i Ifter Dževdet (Bugarska), Nada Kažić (Crna Gora), Željka Momirov, Zdenka Morina, Svetlana Trucić, Dragana Jovanović Pajović, Zdravko Milinković, Sofija Bunarxić (Srbija), Ivan Tanović, najbolji maturant na odseku grnčar-keramičar u užičkoj Umetničkoj školi i Zoran Jančić, istoričar umetnosti iz Užica. Među gostima bili su Biljana Ugren Kovačević i Vesna Aćimović Panić, umetnice iz Užica.