Aktuelne izložbe

SAVREMENA SRPSKA UMETNOST

Selekcija za Pariski jesenji salon
Utorak 15. Oktobar 2002. - Četvrtak 31. Oktobar 2002.
"Gradska galerija u Užicu u drugoj polovini oktobra domaćin je reprezentativne izložbe pod nazivom "Savremena srpska umetnost", koja će od 22. novembra do 1. decembra predstavljati našu zemlju na Pariskom jesenjem salonu.

Prošle godine u užičkoj galeriji priređena je izložba izabranih radova sa čuvenog Pariskog salona, prva takve vrste na Balkanu. Tom prilikom dogovorena je dugoročna saradnja, u okviru koje se na ovogodišnjem Jesenjem salonu u Parizu priređuje izložba savremenog srpskog slikarstva.

Za ovu priliku selektor Gordana Stošić, kustos Narodnog muzeja u Beogradu, izabrala je radove 14 srpskih umetnika, a 5 slikara iz užičkog kraja dobilo je poziv od organizatora iz Pariza. Njihova dela izložena su od 15. do 31. oktobra u užičkoj Gradskoj galeriji, koja ima čast da bude organizator ovog predstavljanja.

"Umetnici koje ovom prilikom predstavljamo na tradicionalnom Jesenjem salonu u Parizu, samo su jedan od mogućih izbora aktuelnih posebnosti i ličnih poetika, sve vreme u otvorenoj komunikaciji sa savremenom svetskom scenom, bez obzira na posledice vremenskog i prostornog raskoraka tokom prošle decenije, piše u katalogu ove izložbe selektor Gordana Stošić. - Želeli smo da kroz različite medije, kako one klasičnije tako i one trenutno aktuelnije, od slikarstva, skulpture, različitih tipova štampe, kolaža, fotografije i instalacije, prikažemo radove onih umetnika koji su svojim izrazom obeležili ključne pojave 80-ih i 90-ih s jedne strane, ili s druge, svojim alternativnim delovanjem, što je podrazumevalo aktivnost van zvaničnih režimskih institucija, otvorili prostore za jedno drugačije mišljenje i direktnije reagovanje na stvarnost kojom smo bili okruženi".

Direktor užičke Gradske galerije Dušan Starčević zahvalio je predsedniku Pariskog jesenjeg salona gospodinu Žan-Fransoa Larijeu "na pozivu i ukazanom poverenju da organizujemo prvo gostovanje srpskih umetnika na uglednom Jesenjem salonu u Parizu... Uveren u uspeh ove izložbe u Parizu, nadam se da će ona doprineti razvoju umetničkih veza između naših dveju zemalja".

Treba istaći da su za ostvarenje ove saradnje zaslužna dva naša slikara koji žive i rade u Parizu, Drago Dedić i Nenad Žilić, a da je, uz druge sponzore, finansijska podrška došla iz Ministarstva kulture Republike Srbije.