Aktuelne izložbe

JELENA GUSKIĆ-PETROVIĆ - GORAN JOVIĆ

Ikone
Subota 15. April 2006. - Nedelja 30. April 2006.
"Čovek je načinjen po liku i obličju Božjem,
otuda ima nečeg božanskog
u umetnosti stvaranja likova".
(Teodor Studit)

Slikanje ikona za Jelenu Guskić Petrović predstavlja jedan veliki izazov, misaoni proces koji stalno živi s njom. Jelenine ikone se poklapaju s duhovnom slikom što je i želja svakog ikonopisca jer odvojene od nje ikona nije ni lik ni ikona već obična slika...
Ova mlada umetnica, ikonopisac i konzervator ima veliki broj pojedinačnih ikona svetitelja i zidnih kompozicija, velikog formata u mnogim crkvama (i novim i starim) u Srbiji. Osim slikarsko konzervatorskih poslova koje je radila u ekipi, može se pohvaliti i samostalnim delim u novim crkvama (Pećka Banja, Stepanovićevo, Apatin, Pula, Saborna crkva u Užicu, Mačkat i dr).
Ona nije samo puki kopista već istinski umetnik koji u svom radu stalno traga za novim izrazom. Pronašla je svoj rukopis koji svaki umetnik treba da ima i tome teži. Svojim ikonama želi da probudi ljubav i estetsko merilo, da proširi sjaj i poznavanje likova svetitelja na jedan nov, svojstven način.

Mr Kristinka Selaković

Za Gorana Jovića mogu reći da sam ga od prvog susreta razumeo, što je neophodno za svaki kontakt, a pogotovu kontakt i odnos profesor - student.

Njegovo napredovanje u toku studija bilo je primetno, ne iz godine u godinu, nego iz dana u dan; a rad rano dobio onu uzvišenu zrelost.

On je mladi umetnik gospodstvene ozbiljnosti, koja može proisteći samo iz najdubljeg poštovanja prema delu kojim se bavi, dakle posvećeni nastavljač jedne velike tradicije...

Dragoslav Pavle Aksentijević