Aktuelne izložbe

KERAMIKA ZLAKUSA

Izbor radova sa sedme Međunarodne kolonije umetničke keramike
Utorak 19. Novembar 2002. - Četvrtak 12. Decembar 2002.
Izbor radova sa Međunarodne kolonije umetničke keramike u Zlakusi i ovoga puta je, po tradiciji, prvi put izložen u užičkoj Gradskoj galeriji. Na otvaranju je govorio Nikola Kusovac, kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Na ovogodišnjoj koloniji u selu Zlakusi kod Užica, od 8. do 18. avgusta učestvovalo je 20 umetnika iz 6 zemalja. O značaju ove jedinstvene kolonije u našoj zemlji najbolje govori podatak da je Ministarstvo kulture Srbije ove godine finansiralo svega 17 umetničkih kolonija, od 70 koje su podnele zahtev, a ukupno je registrovanih kolonija preko 200. Kolonija u Zlakusi je i ove godine u tom malom krugu "priznatih", koje ministarstvo finansira.

Kolonija Zlakusa predstavlja umetnički izraz starog grnčarskog zanata čija tradicija u selu Zlakusi seže unazad preko 300 godina, a tehnološki proces izrade keramike sličan je onome u praistoriji. Ovaj stari zanat za izradu posuđa u domaćinstvu (lonci, sačevi, đuvečare) do pre nekoliko godina bio je pred gašenjem. Njime se bavilo samo nekoliko starih majstora koji su čuvali tajnu izrade veoma kvalitetnih i postojanih upotrebnih predmeta.

Shvativši vrednost i kulturno bogatstvo takvog načina izrade keramike, akademski slikar-keramičar Sofija Bunardžić, autorskim projektom "Keramika Zlakusa" osmislila je načine da se stari zanat sačuva, a umetnost obogati novom tehnikom, do tada nepoznatom u savremenoj umetničkoj keramici.

Tako je nastala Međunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa", svestrano podržana od ministarstava za kulturu i za nauku i tehnologiju, kao i od uglednih naučnih i umetničkih institucija u Srbiji. Za ovih sedam godina kroz koloniju je prošlo 125 umetnika iz 10 zemalja (Japan, Italija, Švajcarska, Portugalija, Austrija, Grčka, Bugarska, Rumunija, Makedonija i Jugoslavija).

Projektom "Keramika Zlakusa" sačuvano je i obogaćeno prožimanje izmedu tradicionalnog grnčarstva, jedinstvenog po materijalu i metodu rada, i savremenih tendencija u umetničkoj keramici. Poraslo je interesovanje mladih ljudi za ovaj zanat, tako da sada u selu ima oko 20 majstora-grnčara koji se uveliko bave ovim zanatom, a još toliko počinje intenzivnije da uči i izrađuje upotrebne predmete od keramike.

Izložba radova sa ovogodišnje kolonije svoj put počinje u užičkoj Gradskoj galeriji, a kasnije će biti postavljena u više poznatih galerija u zemlji i svetu.