Aktuelne izložbe

SUVA IGLA 2005

VII medjunarodni grafički bijenale
Utorak 24. Maj 2005. - Sreda 29. Jun 2005.
Pobednik Sedmog međunarodnog grafičkog bijenala "Suva igla - Užice 2005" je japanski umetnik Tošio Jošizumi. Njemu je pripala Dijamantska igla, prva nagrada bijenala.

Zlatna igla bijenala dodeljena je Miodragu Mlađoviću iz Beograda, srebrna Slobodanu Kneževiću iz Novog Sada, a dobitnik bronzane igle je Košei, takođe umetnik iz Japana.

Nagrada užičkog Učiteljskog fakulteta pripala je Milošu Đorđeviću iz Beograda, a specijalno priznanje međunarodnog žirija dobili su Andre Lame iz Nemačke i Zajko Marek iz Poljske.

Povodom velikog uspeha japanskih umetnika otvaranju bijenala prisustvovao je i ataše za kulturu Ambasade Japana u Beogradu, Tetsuja Tsubota.

Za sedmi grafički bijenale, prijavilo se 176 autora, a međunarodni žiri odabrao je radove 109 umetnika iz 28 zemalja, saopštio je Dušan Starčević, direktor užičke Gradske galerije.

Velizar Krstić, predsednik Međunarodne selekcione komisije i žirija za dodelu nagrada, ocenio je da je konkurencija na ovogodišnjem bijenalu bila velika, a kvalitet radova izuzetan.

Nagrade bijenala uručio je predsednik užičke opštine Miroslav Martić i istakao da je ova izložba jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Užica i cele Srbije.

Organizovanje Sedmog međunarodnog bijenala finansijski su pomogli Ministarstvo za kulturu Srbije i opština Užice, kao i brojni donatori.