Aktuelne izložbe

IZLOŽBA KOPIJA FRESAKA

Utorak 28. Avgust 2001. - Subota 8. Septembar 2001.
Princ Aleksandar Karađorđević otvorio je u utorak,
28. avgusta 2001, izložbu kopija fresaka iz XIII-XIV veka, iz zbirke Galerije fresaka Narodnog muzeja
iz Beograda.

- Srbija je imala visoke standarde, rad na nečemu namenjenom da traje vekovima.Tu se ne radi o pozivu da se vraćamo unazad,da stremimo prošlosti, već o pozivu da u svemu što radimo idemo ka ispravnom cilju.Taj cilj svako od nas nosi u sebi. Demokratija,mir i napredak treba da budu naš doprinos u ovom vremenu. Sa tim likom sutra ćemo se predstaviti našim potomcima, rekao je princ Aleksandar Karađorđević na otvaranju izložbe u Gradskoj galeriji.

Izložba predstavlja reprezentativni izbor od oko 50 kopija fresaka iz manastira Studenice, Mileševe, Sopoćana, Pećke patrijaršije, Gračanice i Dečana.

Direktor Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Božić Brešković rekla je ovom prilikom da je to "odabrano umetničko nasleđe koje svedoči o srpskoj srednjovekovnoj umetnosti i sudbini srpskog naroda na ovim prostorima".

U programu je učestvovalo i pevačko društvo "Zlatiborska vila".

U okviru boravka u Užicu princu Aleksandru Karađorđeviću priređen je prijem u Zlatiborskom okrugu gde mu je načelnik Ilija Urošević poklonio tkanu torbicu "šarenicu" sa specijalitetima ovog kraja, rakijom travaricom i teglom slatkog od šumskih jagoda.

U prinčevoj pratnji bio je i književnik Milorad Pavić, član Krunskog saveta.

U Parohijskom domu u Užicu izvedena je monodrama "Povratak Kraljice Marije Karađorđević", autora Dragane Bošković, a u izvođenju glumice Ljiljane Stjepanović.