Aktuelne izložbe

VLADO T. RANČIĆ

Objekti - asamblaži
Sreda 9. Jun 2004. - Četvrtak 15. Jul 2004.
Po vokaciji slikar, novosadsku autor Vlado T. Rančić, vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odavno je u svojim eksperimentima napustio ravan slike i izašao eksperivno u prostor. Svaka od njegovih relativno retkih samostalnih izložbi donosila je iznenađenje za gledaoce.


Rančić se predstavlja nizom zidnih i podnih asamblaža i objekata u kojima su primenjena sva ranija iskustva koja je ostvario u radu sa različitim materijalima i tehnikama. U sećanje nam najpre dolazi njegova izložba sredinom 90-ih u kojoj je simulirao arheologiju savremene civilizacije, gde su predmeti iz svakodnevne upotrebe bili zaodenuti patinom kao tek izvađeni ispod zemlje, ili ona neposredno nakon NATO bombardovanja kada je od deformisanih i perforiranuh limova novosadske rafinerije načinio impresivnu instalaciju.


Novijom izložbom Rančić kao da pravi rekapitulaciju civilizacije 20. veka, vrstu kolekcije karakterističnih predmeta, u smisli oproštaja od te epohe pune destrukcije i zla. Smeštajući fotografske portrete ljudi, razne upotrebne predmete, etikete, insekte, knjige, najlon kesice, kutije ili konzerve, obilato pokruvene patinom i delovanjem hemikalija ili visoke temperature, Rančić asocira jedno prošlo vreme obeleženo negativnim konotacijama.


Rančić se u izradi svojih objekata veoma vešto služi intervencijama u materijalu, topljenjem, utapanjem u patinu, deformacijama, izvlačeći maksumum iz njegovih svojstava. Najviše su mu u tome poslužuli plastična masa i stiropor, inače karakteristični za vek iza nas, koji su veoma pogodni za oblikovanje i naknadnu doradu. Tamnom gamom i katastrofičnom atmosferom, Rančićeva izložba ostavlja izuzetno snažan utisak, kako na likovnom, tako i na emotivnom planu.

Andrej Tišma


Vlado T. Rančić rođen je u Splitu 1961. godine.
Akademiju umetnosti u Novom Sadu završio 1986. godine u klasi Jovana I. Rakixića.
Magistarske studije na istoj akademiji završio 1996. Vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Član je SULUJ-a, ULUS-a i ULUV-a.
Kolektivno izlagao na više od dve stotine izložbi u zemlji i inostranstvu.
Učesnik je brojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu i dobitnik nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad.