Aktuelne izložbe

SAVA ŠUMANOVIĆ

Izbor slika
Utorak 4. Mart 2003. - Četvrtak 27. Mart 2003.
Užička Gradska galerija tokom marta domaćin je vredne izložbe slika našeg poznatog sikara Sava Šumanovića (Vinkovci,1896-Sremska Mitrovica,1942).

Izloženo je 30 ulja na platnu iz Šumanovićevih različitih stvaralačkih faza, a izbor je napravljen od radova koji se čuvaju u beogradskom Narodnom muzeju i Galeriji slika
"Sava Šumanović" u Šidu.


Izložbu je otvorila Nataša Mićić, predsednik Skupštine i
vd predsednika Srbije, naglasivši da je Šumanović "u svet odnosio našu umetnost, a iz sveta donosio moderne trendove i savremeni duh u slikarstvu".

O delu Sava Šumanovića govorila je Ljubica Miljković, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu. Ona je podsetila da je Šumanović stvarao u Zagrebu, Parizu, rodnom Šidu, i da je u tim periodima radio različite cikluse koji govore o njegovom traganju i nalaženju originalnih slikarskih rešenja.

Prvi stvaralački ciklus vezan je za Zagreb (1918-1920), Šumanović zatim boravi u Parizu (1920-1921), ponovo u Zagrebu (1921-1925) i još jednom u Parizu (1925-1930). Tada se povlači i stvara u roditeljskoj kući u Šidu, gde ga ustaše ubijaju 1942. godine.

"Po povratku u Šid nije se udaljio od zbivanja u svetu. I dalje su mu omiljeni motivi aktovi i predeli, koji pripadaju tokovima poetskog realizma i umerenog ekspresionizma...
U miru porodične kuće, Šumanović je život posvetio sa umetnošću. Nije izlagao i nije se povodio za promenama, živeo je da bi stvarao".

Ljubica Miljković