Aktuelne izložbe

SUVA IGLA - UŽICE 2003.

VI medjunarodni grafički bijenale
Ponedeljak 5. Maj 2003. - Sreda 4. Jun 2003.
Na ovogodišnji, šesti po redu međunarodni grafički bijenale "Suva igla - Užice 2003", konkurisalo je 226 autora, a selekcioni žiri je odabrao radove njih 113 iz 33 zemlje.

Prva nagrada bienala, Dijamantska igla, pripala je Ani Vivodi, mladoj umetnici iz Rijeke, koja je nedavno diplomirala na Odseku za likovnu umetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci i u svom gradu radi kao profesor likovne kulture. Član je Hrvatskog društva likovnih umetnika, a ovo joj je prva nagrada.


Stručni žiri, kojim je predsedavao Milan Blanuša, profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu i laureat prethodnog bijenala, dodelio je zlatnu iglu Vinu Velou (Estonija), srebrnu Karlu Korneru (Nemačka), a bronzanu iglu Branku Rakoviću, umetniku iz Beograda. Bojan Otašević iz Kragujevca dobitnik je specijalne nagrade užičkog Učiteljskog fakulteta, a Ole Agnel (Švedska) i Vladimiro Elvijeri (Italija) nagrađeni su poveljama za izuzetan doprinos razvoju ove zahtevne grafičke tehnike.

Bijenale je otvorio i nagrade uručio Miroslav Martić, predsednik Skupštine opštine Užice, naglašavajući da je ova izložba, uz Jugoslovenski pozorišni festival i Međunarodnu koloniju umetničke keramike "Zlakusa", najznačajniji kulturni sadržaj u ponudi grada, a koji je po tome postao prepoznatljiv na kulturnoj mapi Evrope i sveta.


Javno priznanje za osnivanje bijenala odato je Mladenu Jevđoviću, akademskom slikaru-grafičaru i doskorašnjem direktoru Gradske galerije, a sada profesoru užičke Umetničke škole.

Laureat ovogodišnjeg bijenala Ana Vivoda, obradovana nagradom, izjavila je da je zadovoljna što izlaže na ovako uglednoj manifestaciji, pored najznačajnijih svetskih autora. Za užički bienale saznala je od kolege a potom se detaljno o njemu informisala na veb sajtovima bijenala i Gradske galerije. Ovo je treći put da boravi u našoj zemlji, odakle će poneti brojne prijatne utiske.

Direktor galerije Dušan Starčević zadovoljan je odzivom umetnika što potvrđuje visok ugled bijenala. Uspehu manifestacije doprinele su i balgovremene i temeljite pripreme.

U katalogu bijenala Dragana Kovačić, kustos Narodnog muzeja iz Beograda, ocenjuje da "Bijenale suve igle u Užicu pruža mogućnost da se u jednom opštem pogledu sagleda stanje u aktuelnoj produkciji. Ono što se izdvaja kao vodeća tendencija je jedan vid ekspresivne gestualnosti kroz koju linija, oslobođena u materijalu, povećava svoju izražajnu snagu do krajnjih granica. U drugim radovima očituje se lirska poetičnost i izvestan minimalizam, sintetizam u stilizaciji, ili suprotno tome, bogatstvo teksture u kojoj linija pronalazi svoj put i smisao, čime se potvrđuje činjenica da suva igla predstavlja stalnu inspiraciju za pronalaženje novih, često slučajnih rešenja".

Ocenjuje se da uspeh ovog šestog bijenala potvrđuje vitalnost ideje i opravdanost zamisli organizatora, naročito u situaciji kada za mnoge tradicionalne kulturne manifestacije ponestaje interesovanja ili se gase. A umetnici i stručna javnost imaće svoje utiske o tendencijama i dometima ove grafičke tehnike koja ima poklonike, očito je, širom sveta.