Aktuelne izložbe

SIMONIDA RADONJIĆ

Grafike
Utorak 12. Avgust 2003. - Sreda 27. Avgust 2003.
Između mita i naučne fantastike stoji čitav jedan umetnički svet, koji je glasnik upravo tog preobražaja. Tom svetu pripadaju i grafike Simonide Radonjić.

Jednom pronađena okamenjena biljka ili životinja nezaustavljivo je počela da rađa novi svet. Grafike nepravilnog oblika dočaravaju nam jaje ili kamen iz koga on izranja. Linije crteža i bojene površine, pretapajući se jedne u druge, oživljavaju bića iz mitologije.

Ekspresivni efekti i jake komplementarne boje daju utisak pokreta i pulsiranja života. Kompleksnost vizuelnih efekata i intenzivnost boje ukazuju nam na bogatstvo značenja i osećaja koje pruža mitski svet. Čudo rađanja zahteva naše intimno i posvećeno učestvovanje kao u primitivnim ritualima. Ko ne ustukne pred bojama otrovnice, ne uplaši se vatre aždaje, moći će, barem na kratko, da oseti njegovu moć.

Ambivalentnost koju poseduju ova čudna stvorenja preobražava se iz mitske (dobro-zlo) u savremenu (zabavno-ozbiljno). Ovi "monstrumi" uveseljavaju nas, postaju predmet masovne zabave. Zar ta hibridna bića koja podsećaju na naše kućne ljubimce ili junake crtanih stripova , "obučena" u boje masovne kulture, ne pokazuju želju da nam se pridruže u našim savremenim ritualima? Zar ne pokušavaju da povrate svoju ulogu?

Na nama je da odlučimo da li ćemo taj prirodni svet naše imaginacije shvatiti samo kao zabavu ili ćemo iskoristiti našu maštu i pokušati da ga odgonetnemo.

Aleksandra Mirčić


Simonida Radonjić rođena je 1973. godine u Beogradu. Diplomirala je 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za grafiku u klasi profesora Slobodana Kneževića. Iste godine upisuje postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Velizara Krstića, koje je završila samostalnom izložbom u Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu 2002. godine. Do sada je izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi.