Aktuelne izložbe

GRAD - HRONIKE URBANOG PROSTORA

Ponedeljak 14. Jun 2010. - Sreda 30. Jun 2010.

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI, BEOGRAD
MUZEJ U POKRETU

Izložbom GRAD - HRONIKE URBANOG PROSTORA u Gradskoj galeriji Uzice, publici će biti predstavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Cilj projekta je da u periodu rekonstrukcije svoje zgrade, Muzej predstavi svoje bogate umetničke fondove u muzejskim i galerijskim prostorima gradova Srbije, i time intevizira saradnju sa srodnim institucijama u zemlji.

Autor koncepcije: Mišela Blanuša
Kustosi izlozbe i autori tekstova: Mišela Blanuša i Žaklina RatkovićIzlozba GRAD - HRONIKE URBANOG PROSTORA ima za cilj da, na primerima iz muzejskih zbirki, istrazi i prezentuje razlicite modalitete i organizacione formacije kulture zivljenja jednog grada.
Predstava grada kao tema izuzetno je zastupljena u jugoslovenskoj umetnosti 20. veka, pocevsi od predstava koje napustaju idealizovani pejzaz i istorijske kompozicije i okrecu se neposrednom kontaktu sa okruzenjem s jedne strane, sve do predstava grada u funkciji kritickog osvrta na savremeni zivot i produkte masovne potrosnje moderne civilizacije s druge strane. Kroz te procese, moguce je sagledati razvoj ove teme od predstave grada kao umetnicke inspiracije do predstave grada kao estetsko-kriticke dimenzije javnog prostora.

Na izlozbi ce biti predstavljeno oko 45 umetnickih dela iz zbirki Muzeja. Izbor radova je fokusiran na odredjene fenomene i kulturne modele adekvatne prirodi gradske sredine, kao i razlicite aspekte prezentacije jednog grada. Kroz umetnicka dela zastupljena na ovoj izlozbi moguce je pratiti razvoj urbanog prostora kao i njegovih simbolickih strana, odnos medju kategorijama urbano–ruralno, postojanje centra i periferije, status pojedinca i kolektivnog identiteta, koegzistenciju mnogobrojnih razlicitih drustvenih i kulturnih fenomena.