Aktuelne izložbe

IZ(NOVA) UMETNOST U SRBIJI – od 2002. do 2009.

Izložba u saradnji sa Švajcarskim programom za kulturu na Zapadnom Balkanu i Ministarstvom kulture R. Srbije
Utorak 18. Maj 2010. - Sreda 2. Jun 2010.

Iz(nova): umetnost u Srbiji od 2002. do 2009. je zajednički projekat Švajcarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu i Ministarstva kulture Republike Srbije, koji se realizuje u saradnji sa lokalnim partnerima – Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Čačak, Gradska galerija, Užice, Narodni muzej, Kruševac i Kulturni centar „Laza Kostić„ Sombor, odnosno SULUJ, Beograd.

Inicijativa je pokrenuta u okviru programa obeležavanja desetogodišnjice delovanja Švajcarskog programa za kulturu u regionu. Švajcarski program za kulturu koji implementira Pro Helvetia, Umetnički savet Švajcarske, na osnovu mandata koji joj je dodelila Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, u narednom programskom periodu, do 2012.godine nastavlja svoje delovanje fokusirajući se primarno na srednjeročne razvojne projekte regionalne orijentacije.

Namera ove inicijative Ministarstva kulture Republike Srbije i Švajcarskog programa za kulturu je da se predstave primeri dobre prakse, prepoznati i podržani od strane obeju institucija u periodu od 2002. do 2009. godine. Pored izbora konkretnih umetničkih projekata koji se sada retrospektivno predstavljaju javnosti, cilj nam je da predočimo i saradničke modele i partnerstva koja su ostvarena sa relevatnim akterima lokalnih umetničkih zajednica, proistekla kao odgovor na potrebe I u skladu sa postojećim potencijalima.

Inicijativa Iz(nova): umetnost u Srbiji od 2002. do 2009. posebno se odnosi na dva aspekta saradnje. S jedne strane, to je promocija savremenih umetničkih formi i izraza — podrška umetničkoj i kulturnoj produkciji, i s druge — decentralizacija u kulturi i partnerski odnosi.

Projekat Iz(nova): umetnost u Srbiji od 2002. do 2009. sastoji se od jedne izložbe koja će biti predstavljena u četiri grada, publikacije koja prati projekat i diskusija.

Izložbe objedinjavaju radove koji uspešno komuniciraju sa savremenim trenutkom i koji su ostvarili visoki domet na domaćoj vizuelnoj i multimedijalnoj sceni. Naglasak je stavljen na intermedijalne/multimedijalne projekte, koji na inovativan način objedinjavaju i povezuju različite vrste savremenog stvaralaštva.
Koncept i odabir umetničkih radova, odnosno projekata koji su sufinansirani od strane Švajcarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu, kancelarije u Srbiji i Ministarstva kulture Republike Srbije u periodu od 2002. do 2009. godine, sačinile su istoričarke umetnosti Maida Gruden i Mara Prohaska Marković.