Aktuelne izložbe

АЛЕКСА ГАЈИЋ

Чудновати стрип
Utorak 16. Septembar 2014. - Petak 26. Septembar 2014.

Стваралаштво Алексе Гајића, најистакнутијег стрип уметника средње генерације из Србије данас, истовремено везано и за стрип и за анимацију, у последњих пар година поприма неуобичајене и нове форме. Изложба Чудновати стрипови Алексе Гајића је усмерен на стваралаштво које не припада његовим најпознатијим радовима – стриповима рађеним за Француско стрип тржиште (пример Бич Божји), илустрације за Политикин забавник или Теchnotise (анимирани филм и стрип), већ интимним и експерименталним формама стрипа, које Гајић назива терапијски free style стрипови. Стрип, традиционално утемељен као посебни систем визуелне нарације, добија трећу димензију и својства инсталације / проширене скулптуре / асамблажа, удаљавајући се и поигравајући се са стандардном стрип формом.

У овим делима долази до бруталног сједињавања садржаја и форме, где природа медија (подлога, материјал) условљава и сам садржај стрипа, постајући неодвојиви елементи. Мали део наведених радова је био појединачно излаган у оквиру годишњег Међународног салона стрипа у СКЦ. Међутим, ово је прва иницијатива да се ови радови, већински настали у последње три године и први пут представљени јавности, уведу у галеријски контекст, истраже и прикажу као целина публици, у својству мале ретроспективе. Изложбе тематизује логику стрипа присутног од блока за скице, дводимензионалног и тродимензионалног стрипа, инсталације и ансамблажа до анимираног филма.

Чудновати стрипови су првобитно били изложбени у београдској галерији О3ОНЕ на јесен 2013. Концепт изложбе је настао према иницијативи и у сарадњи са историчарем уметности и кустосом Срђаном Тунићем.