Aktuelne izložbe

ЖО АН ЛАНВИЛ (JO ANN LANNEVILLE)

ПРИРОДА УНИВЕРЗУМА (The Nature of the Universe)
Sreda 16. April 2014. - Sreda 30. April 2014.

Жо Ан Ланвил током последњих неколико година размишља о свету који је окружује. Њен најновији рад бави се питањем нашег станишта, уточишта, места на које се склањамо. Уметница настоји да креира стање неравнотеже у којој се налазимо, паралеле између људске природе и оне у којој живимо. Све се врти око њеног поимања уточишта и склоништа, оних места која нас штите и умирују. Замислите да сте једна кућа испуњена својим светом, својим оријентирима. На исти начин на који кућа нуди простор да у њега сместимо оно што чини наш идентитет, уметница метафорично истиче идеју простора испуњеног нашим мислима, осећањима и искуствима.

У својим делима, Жо Ан Ланвил користи једноставне облике, на граници препознатљивог. Она се нада да ће гледалац директно ући у само дело, запитавши се о простору који настањује. Неки радови евоцирају пећине или вулкане, други наше навике и понашање у нашем свакодневном простору. Уметница замишља људе-звери напрегнутих руку. Хаљине постају особе, пејсажи су наново осмишљени. Да би обезбедила директан контакт са темом и сижеом, она ствара предмете, трансформише их и извештачује како би нас освестила о хитности очувања нашег природног окружења, што би нас истовремено и заштитило. Доживљавајући супротну природу појединих предмета, удаљавамо се од њиховог примарног значења и намене, а они постају антрополошки примерци.

У њеном раду, доминира црна (боја) чија је строгоћа предност у односу на друге боје за проблематику коју уметница третира. Техника, углавном бакропис, у комбинацији са сувом иглом и мецотинтом, овде су истраживачки алат. Ланвил систематично уноси мотиве који су се раније јављали у њеном раду. "Сирова" страна подсећа на природу, нашу. Као у животном циклусу, приближавање петљи нас враћа на сам почетак, где је све почело, или где се све завршава. Овде и у осталом свету, велика брига нас повезује са нама сличнима: Да ли губимо контролу над нашим окружењем, а велико питање је: Куда идемо?

Су-оснивач Атељеа Прес папје и Међународног бијенала савремене графике Троа-Ривјер, Квебек, Канада, којим председава, Жо Ан Ланвил је одржала више од тридесет самосталних изложби у Канади и десетак земаља широм света. Учествовала је на бројним бијеналима графике и групним изложбама на пет континената. Добитник је неколико награда у Канади и иностранству, укључујући и Гран при за графику на Међународном бијеналу Бхарат Бхаван (Bharat Bhavan) у Бопалу, Индија, награду Салона у Паризу, награду Међународног Бијенала графике по позиву Рексхем (Wrexham), Велика Британија, и другим. Њени радови се налазе у великим јавним и приватним колекцијама.

С. Клутије