Aktuelne izložbe

46. ЗЛАТНО ПЕРО БЕОГРАДА

11. МЕЂУНАРОДНО БИЈЕНАЛЕ ИЛУСТРАЦИЈЕ
Ponedeljak 5. Mart 2012. - Petak 16. Mart 2012.

Међународна изложба илустрација – Златно перо Београда, спада у ред најзначајнијих и најстаријих међународних изложби у Србији, чији почеци датирају далеке 1959. године. Њен континуитет и трајање од преко 50 година, сведочи о вредности и величини ове манифестације.

Организатор изложбе Удружење ликовних и примењених уметника и дизајнера Србије- УЛУПУДС, труди се да сваки пут унапреди и реализује одржавање изложбе, како би она постала један од најзначајнијих културних дешавања на подручју Београда, Србије и целе регије. Томе доприноси и чињеница да изложбу илустрације након Београда, може да упозна и публика на гостујућим изложбама у галеријама широм Србије (Панчево, Суботица, Пријепоље, Чачак, Трстеник, Смедерево, Сомбор, Ниш).
На овогодишњој изложби учествују 126 домаћа и 79 страних аутора из укупно 24 земље.

На изложби ће бити заступљене све врсте илустрација како за децу тако и одрасле, намењене књигама, часописима, новинама, библиофилским издањима, електронским медијима, екслибрисима, итд. Разноврстност уметничких израза, техника извођења и намена, дају свеобухватан преглед места, значаја и развоја илустрације, како код нас тако и у свету.

Сви изложени радови учествују у редовној конкуренцији за награде: ГРАН ПРИ, Међународно Златно перо Београда, Плакета Златно перо и др. које додељује Међународни жири. Ове године Међународни жири ће заседати у саставу: Љиљана Ћинкул, историчар уметности (Србија), Ејнар Турковски, илустратор (Немачка), Натан Јуранчић, илустратор (Словенија), Мирјана Живковић, илустратор (Србија), Драгољуб Варајић, керамичар и илустратор (Србија).

Још једна од особености ове манифестације јесте богати пратећи програм, чија се реализација одвија у значајним галеријама и установама културе нашег града. Разноврсност и распрострањеност ових дешавања, претварају Београд током новембра у престоницу илустрације и културе.