Aktuelne izložbe

SLAVENKA KOVAČEVIĆ TOMIĆ

Slike
Utorak 11. Jun 2002. - Četvrtak 27. Jun 2002.
Akademski slikar iz Beograda Slavenka Kovačević Tomić izložila je u užičkoj galeriji slike rađene tehnikom ulje na platnu, koje su nastale u poslednjih pet-šest godina. Na prethodnoj izložbi u ovoj galeriji, 1994. godine, izlagala je zajedno sa sestrom i ocem, poznatim slikarom Božom Kovačevićem.


Slike Slavenke Kovačević Tomić uglavnom su satkane od mozaičkih motiva, zapravo komadića savremenog urbanog i ruralnog sveta, zemlje, vode i neba... Od njih kučicom i bojom pripitomljava surove stvarnosne prizore velegradova i gradi svoju slikarsku Arkadiju.


Njene slike nastanjene su sapletenim i prepletenim simbolima. Najčešće se oko jezgra slike pletu nove slikarske đinđuve i ogrlice, koje pojačavaju slikarsku simboliku i metaforiku, opijaju i zavode naša čula.


Slavenka Kovačević Tomić rođena je u Beogradu 1965. godine. Fakultet likovnih umetnosti i postdiplomske studije završila je u klasi profesora Milice Stefanović na slikarskom odseku. Član je ULUS-a od 1990. godine.

Od 1991. priredila je 11 samostalnih izložbi, učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama i likovnim kolonijama, a 1998. godine dobila je nagradu za crtež Rektorata umetnosti, povodom šest vekova Kosovske bitke.