Aktuelne izložbe

VESELIN BRKOVIĆ

Crteži
Četvrtak 27. Jun 2013. - Petak 19. Jul 2013.

Pejzaž i ženski akt predstavljaju tematsko interesovanje Veselina Brkovića.I njihovoj realizaciji opredijelio se za akvarel i crtež,slikarske discipline koje predstavljaju izazov za majstorski vješte. Na njima zadržava čvrstinu forme dajući joj rafinman lirske čulnosti kroz eteričnu lakoću koju postiže prozračnošću,diskretnim pretapanjem i ritmovanjem svjetlosti i sjenke, suptilnim linearnim tkanjem i muzikalnim formama. Naime, sažimanjem vizije i njene perceptivne jasnoće on ne dopušta formalno rasplinjavanje.

Ekspresija je njegov pokretač, kako u gestualnim potezima, tako i u unutrašnjoj energiji koja daje snagu formama suptilno integrisanim na bjelinu papirne podloge.

Na ovoj izložbi prestavio s crtežima pejzaža. Nemirnim potezima kji imaju sopstveni život on uobličava gipke linearne kadence pokrenute refleksijama unutrašnjih emocija. Dok su na ranijim slikama arhitektonski objekti i detalji iz prirode, uobličeni gustim tkanjem linija, predstavljeni poput iskonskih kamenih struktura jednostavnih artikulisanih oblika, na najnovijim crtežima preko integrisanih formi asocijativne i apstraktne konotacije pokazuje fantastičan prodor u bit prirode, otkrivajući nevidljivu snagu njenih unutrašnjih energetskih sila i optičku morfologiju njenih spoljašnjih manifestacija. Povezani kao poliptisi ovi radovi formiraju cjeline panoramske slikovitosti, čije su prefinjene strukturalne finese tijesno povezane sa lirskim raspoloženjem i osjećanjima umjetnika Okupljeni u jedinstven likovno-estetski „igrokaz“oni formiraju imaginarni kameni amfiteatar ispunjen tišinom vanvremenosti i unutrašnjom tjeskobom metafizičke artikulacije.U crtežima Veselina Brkovića ritmički i sugestivno povezuju se i razilaze horizonti, smjenjuju tamne, svijetle i vibrantne crno-bijele površine koji otvaraju i zatvaraju magične prostore između zemlje i neba, između materije i etričnosti-kosmičke sveukupnosti.

Ljiljana Zeković, Pobjeda 2009.
Brković je paradigmatski vezan za ambijentalno-eksterijerne vrijednosti svog rodnog kraja, zapravo za trebinjske brdovito-zatalasane krajolike.Poput stilskih vježbi, Brković pravi zapise iz okruženja veoma jednostavnim slikarskim priborom, mekom grafitnom olovkom i crnim ugljenom. Sva njegova ostvarenja, kao što je i logično za pejzažne sadržaje, realizobane su kao horizontale. Brkovića ne interesuju konkretno-vizuelizirajući prostorni realiteti, već su oni samo podsticajni faktor za likovno-sumblimatornu prizornost. Njegove eksplikatno-pejzažne sekvence, mogu se razvrstati, uslovno rečeno, u dva kreaativno-likovna bloka. Prvom pripadaju one, nešto objektivističkije, na kojima se u produženoj vizuri optikalizuje razigrano tlo, koje zauzima dvije trećine tretirane ravni, te uski pojas svijetlog nebeskog prostranstva. Druga skupina likovno je egzekutovana u poluasocijativnom i apstraktnom kontekstu, kao zumirani strukturaliteti koji su sublimatorno supstituisani na kompletnoj ravni. Brkovićeva kreativno-razigrana ruka, prepletima, drakslovanjem i ukrštenim štafažama, supstituiše eksplikatne cjeline kojima dominira dinamično razigrani prednji plan. Veoma bitna komponenta njegovih crtačkih varijacija je intenzivna svjetlost koja najčešće iz pozadine prodire kontra žur, ili je pak nebeska traka potpuno zatamnjena. Kao školovani grafičar, Brković se vrlo vješto koristi smjenom tamno-svijetlih partija i veoma bogatom valerskom skalom. U funkciji su raznovrsni lineariteti koji variraju u širokoj lepezi, od vrlo svijetlih i suptilnih do veoma tamnih, reskih i zasijecajućih. Kada mu krejoni postanu nedostatni, on se koristi crnim presovanim ugljenom, kako bi ostvario izuzetno zatamnjene fleke.Takođe, za fino gradiranje, on veoma znalački koristi rustikalnost akvarelskog papira, izbjegavajući zapunjavajuće arealitete. Brković se javnosti predstavio kao umjetnik koji vrlo sigurno vlada crtačkom disciplinarnošću.

Slobodan Slovinić, Vijesti 2009.