Aktuelne izložbe

SAVREMENA ITALIJANSKA GRAFIKA - INCISORI ITALIANI CONTEMPORANEI

Petak 3. Maj 2013. - Petak 21. Jun 2013.

Gradska galerija u Užicu, osnovana 1990. godine, se bavi izlaganjem dela moderne i savremene umetnosti i organizacijom izložbi domaćih i inostranih autora. Događaji, autori i koncept izložbi mnogobrojnih autora, koje su organizovane u našoj ustanovi, jasno govore o tendencijama koje Gradska galerija u Užicu neguje sve ove godine. Neki od njih su Milena Pavlović Barili, Petar Lubarda, Sava Šumanović, Nadežda Petrović, Pavle Paja Jovanović, Leonid Šejka, Dado Đurić, Ljubica Cuca Sokić, Miodrag Tabački, Vlada Veličković... Od manifestacija bih istakao “Pariski jesenji salon”, viđenu prvi put na Balkanu.

Ove godine su nam u planu aktivnosti koje će znatno Doprineti postizanju visokog nivoa izlagačkog programa i zavidnog mesta na kulturnoj mapi Srbije i šire. Reč je o realizaciji programa pod nazivom Oni koje ne zaboravljamo ostvarenom kroz interaktivne izložbe koje će obuhvatiti stvaraoce i ličnosti, koji na žalost nisu među nama, ali čiju energiju, profesionalni rad i iskustvo prepoznajemo kao angažman od izuzetnog značaja za rad i razvoj naše ustanove.

Milun Vidić, Milutin Korać, Božidar Kovačević, Zoran Matić, Ljubiša Dimitrijević, Boko Žilić, Branko Tijanić, Toša Đurić. Njihovo višegodišnje prisustvo na Likovnoj sceni Užica je za svako poštovanje, za nezaborav budućim generacijama...

U svom programu imamo Interaktivne programe edukacije, koje smo, kao važna institucija kulture u gradu, započeli 2009. godine. Jedan od njih je program pod imenom Dohvati umetnost. On obuhvata saradnju sa užičkim osnovnim školama i predškolskim ustanovama. Njegov cilj je da se kroz igru, druženje i koncipirane teme, različitim didaktičkim metodama, kod dece razvija sposobnost da dožive umetnost kao čin stvaranja i dela koja nastaju iz njega.

Drugi program je Omladinski likovni klub čiji je cilj da podstiče različite grane likovne i primenjene umetnosti kod dece starijeg uzrasta i afirmiše akademske slikare mlađe generacije i njihovo stvaralaštvo.

Potrebno je, sa posebnom pažnjom, istaći važnost međunarodne manifestacije – Internacionalni grafički bijenale Suva igla, čiji smo inicijator, osnivač i organizator.

Bijenale više od dve decenije neguje autentičnu grafičku disciplinu koja spada u red veoma zahtevnih tradicionalnih likovnih tehnika. Suva igla, od početnog koncepta do završne forme, iziskuje od autora maksimum umne i tehničke posvećenosti. Svaki potez mora biti dobro osmišljen, vešto izveden i jasno poetski definisan.

Kao deo pratećeg programa, XI Međunarodnog grafičkog Bijenala Suva igla u Gradskoj galeriji biće realizovana i izložba Savremeni italijanski grafičari. Projekat se zasniva na ideji o kulturnoj razmeni dve zemlje: Srbije i Italije i dva grada: Užica i Kremone i njihovih prestižnih manifestacija u svetu grafike. Inicirana je i započeta početkom 2011. godine, sa profesorima g. Vladimirom Elvijerijem (predsednik Grafičkog udruženja ADAFA u Kremoni i umetnički direktor međunarodne grafičke manifestacije Umetnost i presa u Kremoni) i g. Marijom Kjarom Toni.

Učesnici ove izložbe su: Alberto Baleti, Sandro Brakita, Fausto De Marinis, Elizabeta Dijamanti, Umberto Đovanini, Gabrijela Loći, Stefano Lučano, Renco Margonari, Bonica Modolo, Elena Molena, Lučana Nespeka, Đanđi Pecoti, Ana Romanelo, Mario Skarpati, Arijana Taljabue, Fulvio Tomazi, Marija Kjara Toni, Valter Valentini, Marina Ciđoti. Da epilog ovog događaja bude lepši, Gradska galerija u Užicu će zahvaljujući autorima i učesnicima ove izložbe i njihovim donacijama, uz zbirku grafičkih listova kolekcije Suva igla formirati i novu kolekciju grafičkih radova Savremena italijanska grafika.

U duhu promocije Međunarodnog grafičkog Bijenala Suva igla i grafičke umetnosti, uopšte, a vezano sa programima za edukaciju mladih otvaranjem ove izložbe Gradska galerija će ujedno predstaviti Atelje Grafika, savremeno opremljeni radni prostor predviđen za praktičan rad u grafičkoj umetnosti. Promociju ovog prostora i prvi čas grafike sa akcentom na temu Suva igla i drugi mediji (demonstracija tehnike suva igla na foreksu) održaće profesori Vladimiro Elvijeri i Alberto Baleti učenicima srednjih škola iz Užica.

Zahvaljujemo se Italijanskom kulturnom centru i direktoru dr. Siri Miori na zajedničkoj realizaciji ove izložbe.

Posebno se zahvaljujemo gospođici Vesni Šarčević koja trenutno živi u Milanu, čiji su napori, kontakti i podrška bili izuzetno važni za realizaciju ove izložbe .

Izuzetna zahvalnost g. Vladimiru Elvijeriju, kustosu izložbe i italijanskim umetnicima koji su nesebično, u duhu promocije grafičke umetnosti, dobre saradnje i prijateljskih odnosa ove značajne događaje i XI Međunarodno grafičko Bijenale Suva igla učinili posebnim.

Zoran V. Cvetić, direktor Gradske galerije Užice
ITALIJANSKA GRAFIKA U SRBIJI

Ako su znaci umetnosti znaci mašte, poezije, predstavljanja sopstvenog prisustva na svetu, znaci grafike su prvonastali znaci čoveka, koji zadiru ne samo u materiju, u kamen, u metal, u drvo ili u pleksiglas, već i u najdublje ja, u mesta duha koja otkrivaju pravu prirodu bića, prodiru u sam život i tako postaju, kako je pisao prijatelj Dino Formađo (filozof umetnosti, 1914-2008), više od “života”. Grafička umetnost nastaje iz manuelnosti, dakle, iz tehnike, koja je i sama oblik inteligencije, stalno otkriva nove oblike i nove načine kako bi izrazila strasti i protivrečnosti čoveka, ume da bude instrument misli, produžavanje delujuće telesnosti; umetnost koju možemo da definišemo kao plod “inteligentnih ruku”. Naime, u grafici je zanatska komponenta oduvek prisutna u izradi samog dela, ona mu određuje vreme i otkriva mogućnosti, tako da svaki rad ili gest ili materijal ili slučajnost dovode do krajnjeg i originalnog ishoda, gde koncept (kao i u svakom drugom vidu umetnosti) živi unutar dela a manuelnost ostaje težište kreativnog akta, jednog u potpunosti samostalnog jezika, a u isto vreme i drevnog i savremenog, koji deluje u dubinu. Uostalom, grafika nudi određen niz tehničkih mogućnosti i postupaka, od onih najsporijih i najrazrađenijih do onih najinstiktivnijih i gestovnih tako da nije teško naći najbolji način da se izrazi sopstvena ličnost i da se stvaraju neki novi načini, primereniji sopstvenim ekspresivnim potrebama.

U okviru izložbe Savremena italijanska grafika u Užicu učestvuje dvadeset umetnika za koje grafika predstavlja jedno od osnovnih sredstava za izražavanje sopstvene poetike. Ova selekcija okuplja neke od najznačajnijih italijanskih autora poslednje tri generacije i predstavlja četrdeset dela srednjeg i velikog formata a neka od njih su realizovana upravo radi ove izložbe. Korišćene su različite tehnike - od suve igle do bakroreza, od drvoreza do akvatinte, od metoda karborundum do kolografije, sve do novijih instrumentalnih postupaka - koje nam nude panoramu razvoja i tendencije grafike danas u Italiji i ističu stilove i istraživanja nekih od najinteresantnijih ličnosti, koje su u stanju da izraze emocijama, ali i velikom rigoroznošću, poruku grafike u osnovi tog procesa kulturne obnove, koja dugo nije prihvatana u Italiji (jednoj od kolevki grafike), i zbog predrasuda i integralističkih pozicija podržavanih od strane kritičara umetnosti u njihovom ubeđenom “antieksperimentalizmu”.

Ova ižlozba italijanske umetnosti, rođena u saradnji između Bijenala Suva igla iz Užica i Smotre Umetnost i presa iz Kremone, predstavlja značajan momenat sučeljavanja i razvoja kulturnih odnosa Italije i Srbije, na prvom mestu zbog reperezentativnosti i priznatog ugleda na međunarodnom planu koji uživaju obe manifestacije posvećene grafičkoj umetnosti: ona iz Kremone, koja je u 2011. došla do VII izdanja i ona iz Srbije koja danas proslavlja svoj XI tradicionalni susret posvećen umetnicima koji se izražavaju tehnikom suve igle: jedinstven susret u panorami grafičke umetnosti.

Zahvaljujem prof. Zoranu V. Cvetiću na pozivu da bude predstavljena jedna oblast italijanske savremene umetnosti u Srbiji, prijateljskoj zemlji koja se otvara prema Evropi, i što nam je dao mogućnost da doniranjem jednog ili dva dela po autoru uglednoj kolekciji Gradske galerije u Užicu, doprinesemo valorizaciji i poznavanju umetnosti koja, kao i sve umetnosti, nema granica i ne boji se zaostajanja u odnosu na nove tehnološke medije jer je njeno biće baština osećajnih ljudi i zna da na najvišem nivou izrazi slobodnu misao svakog pojedinca.

Kremona, mart 2013. Vladimiro Elvijeri