Aktuelne izložbe

MILJANA DRAŠKOVIĆ

Ognjište
Utorak 2. Jul 2002. - Četvrtak 18. Jul 2002.
Užička slikarka Miljana Drašković priredila je u Gradskoj galeriji svoju 26. samostalnu izložbu. Na njoj su ulja i pasteli sa jedinstvenom tematikom koju je ona nazvala "Ognjišta".


Izloženi radovi nastajali su poslednjih godina u Sirogojnu. O njima direktor Muzeja "Staro selo", Zorica Zlatić Ivković, istoričar umetnosti, piše: U osami stapanja, upijanja i danonoćnog osluškivanja, rađala je svoje slike Sirogojna Miljana Drašković. Tananog i ustreptalog senzibiliteta, u starosti vekova i usnuloj tišini ugaslih ognjišta, vaskrsla je blistavi kolorit punog sunca, uskovitlala užarenu vrelinu negdašnjih vatri i ognjišta.

U muzejski zbrinute, spokojne i zaštićene predele i prostore udahnula je svetlost kao penu istiskivanu iz sunčanih paperjastih oblaka, pa njenim platnima ona nadire, uranja, pliva među stvarima, oblicima, dodiruje ih, oslikava, prekriva, obasjava.

U zelenilu zlatiborskih pejzaža i patine vekovima navlačene smeđe odore kuća-brvnara, detinjasto ushićena pred zavičajnim pragom, ona je spoznala stotine boja, raskošnih, razuzdanih, nabujalih u neobjašnjivo harmoničnom sazvučju komlementarnosti, kontrasta i žestine.

Od ognjišta do postavljene trpeze, ugrejane peći, zanjihane kolevke, razboja i preslica, njeno se slikarsko tkanje upliće i odmotava, zavetovano ljubavlju i darom umnih predaka.

Miljana Drašković je član ULUS-a. Do sada je učestvovala na preko 100 kolektivnih izložbi i na brojnim likovnim kolonijama.