Aktuelne izložbe

IZLOŽBA 40 SLIKARA

z zbirke Gradske galerije Višegrad
Utorak 13. Avgust 2002. - Ponedeljak 19. Avgust 2002.
"Izložba 40 slikara" je retko bogatstvo koje je upriličeno na ovoj izložbi u užičkoj Gradskoj galeriji, i predstavlja izbor iz zbirke Gradske galerije u Višegradu, odnosno svojevrsnu retrospektivu radova nastalih tokom devet umetničkih kolonija u Višegradu. I onda kada su topovi gruvali, muze nisu ćutale, slikovito je rekao Nikola Kusovac na otvaranju izložbe, najavljujući plejadu likovnih stvaralaca koji su prošli višegradskom stazom i ostavili svoj umetnički trag.

"Mnogi slikari prošli su i proći će Višegradom i tu ostaviti jedan deo sebe, piše Dragiša Milosavljević u katalogu ove izložbe. Višegrad postaje prepoznatljiv koliko po ćupriji toliko i po likovnosti koja ovde nastaje i ostaje. Slikarski svet nečujno, raziđe se po brdima i proplancima, uveče se sakuplja sa snovima, slikama i obojenim rukama...


Teško da ma koja moja interpretacija višegradske likovne družine može obuhvatiti sve ono što se za proteklih devet godina ostvarilo. Veliki broj radova slika, pejsaža, ulja, akvarela, skulptura, trajno su svedočanstvo onih koji Umetnost pretpostavljaju svemu drugom, ako je bilo šta drugo, vredno toliko truda.


Sledi i nezaobilazna reč pohvale onom čoveku koji je sve ove godine, plodne i gorke, uspeo da premosti, gradnjom jedne velike duhovne vertikale. Reč je o slikaru, gospodinu Branku Nikitoviću. On je, žrtvujući sebe, odričući se mnogo čega, što drugi ne bi, u gotovo neverovatnim okolnostima, postavio temelj nekog novog likovnog mosta u Višegradu.