Aktuelne izložbe

UŽIČKI REGIONALNI LIKOVNI SALON

Utorak 25. Decembar 2001. - Četvrtak 31. Januar 2002.
Na "Užičkom regionalnom likovnom salonu" svoje radove, po obavljenom žiriranju, ima 35 umetnika iz užičkog kraja. Ovo je prvi ovako koncipiran Salon, posle 12 izložbi Užičkog likovnog salona na kome su izlagali članovi Udruženja likovnih umetnika Užica.

Izložbu je otvorio načelnik Zlatiborskog okruga
Ilija Urošević.

- Ovu kalendarsku godinu završavamo sa još jednom značajnom izložbom koju večeras otvaramo, a to je "Užički regionalni salon" koji će, nadam se, od ove godine postati tradicionalan, a nastao je na temelju "Užičkog likovnog salona" koji je u kontinuitetu 12 godina bio smotra užičkih likovnih i primenjenih umetnika. Sa nama su ove godine i umetnici koji žive i stvaraju i u ostalim opštinama Zlatiborskog okruga, čime je ova manifestacija dobila regionalni karakter a samo Užice još jednom potvrdilo svoju ulogu regionalnog centra zapadne Srbije.

- Uveren sam da delim vaše mišljenje da je izlagački program ove godine bio najkvalitetniji od osnivanja galerije. Setimo se samo nekih izložbi: 5. međjunarodni grafički bijenale "Suva igla", srednjevekovno srpsko fresko-slikarstvo, Jesenji pariski salon itd. Takođje smo ove godine kao goste Galerije imali NJ.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, predsednika Vlade Republike Srbije gospodina Zorana Đinđića kao i gospodu ministre Božidara Đelića i Branislava Lečića, rekao je na otvaranju Ilija Urošević.

Odlukom žirija u kome su bili Milan Blanuša, Jovan Rakidžić i Nikola Vasić, dodeljene su tri nagrade za najbolje radove na ovogodišnjem Salonu.

Prva nagrada pripala je vajaru iz Požege Draganu Jovićeviću, druga akademskom grafičaru Mladenu Jevdjoviću, a treća akademskom slikaru Biljani Ugren Kovačević.

Nagrada "Mihailo Milovanović" za ukupan doprinos likovnom stvaralaštvu posthumno je dodeljena akademskom slikaru
Milutinu Koraću.

Izložba Užičkog regionalnog salona otvorena je
do 31. januara 2002. godine.